WP Destek     

Marka Başvuru Süreci

Marka, bir işletmenin mal veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir.

Markanız ile sektörde tüketiciler ve işletmeler nezdinde tanınırlığınız artacağı gibi, belirli bir süre sonra oluşan marka değeri ile işletmenizin değeri de artmaktadır.

Kurumların itibarlarının oluşumdan markanın da önemi yadsınamaz bir gerçektir. Bu sebeple ulusal ve uluslararası alanda faaliyette bulunan büyük firmalar, markalara önem vermekte ve bu kapsamda marka tescillerini gerek ulusal gerekse uluslararası alanda gerçekleştirmektedir.

Marka tescili ile gerek Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında gerekse de uluslararası anlaşmalar kapsamında hukuki korumalar sağlanmaktadır.

Markanızın ile benzer ibareleri barındıran ibareleri yasaklayabileceğiniz gibi bu alanda faaliyette bulunan işletmelerin unvanlarını, web sitelerini de engelleyebilirsiniz. (İstisnai hükümler mevcuttur.)

Yine, daha evvelden faaliyette bulunduğunuz bir markanızı tescil ettirmemeniz halinde başka bir kişi veyahut şirket tarafından tescil ettirilmesi halinde, markanızın kullanımını engellemeye yönelik davranışlar sergilenebilmektedir.

Marka tescili ile bu kötüniyetli davranışları engelleyebilirsiniz.

Ayrıca, toplumda marka ile patent genellikle karıştırılmaktadır. Genel olarak markaya ilişkin olarak bir kelimenin veyahut logonun kendileri tarafından patentinin alındığı ifade edilmektedir. Ancak burada bahsedilen husus patent değil, markadır. Zira, bir işletmenin ürün veyahut hizmetlerini diğer işletmenin ürün veyahut hizmetlerinden ayırmaya yarayan markadır.

Patent ise;

Patent, buluş sahibinin, buluş konusu ürünü 3. kişilerin belirli bir süre (bu süre Türkiye’de 20 yıldır) üretme, kullanma, satma veya ithal etmesini engelleme hakkı olan belgedir. Buluşu yapılan neredeyse her şey patent koruması kapsamına dahildir. Tabi bunun haricinde; dünya çapında yeni olmalı, tekniğin bilinen durumunu aşmalı (buluş basamağı) ve sanayiye uygulanabilir olmalıdır.  Bazen bazı kişiler tarafından belirli fikirlerin tescili istenmektedir. Fikir yeni ve tekniğin bilinen durumunu aşar nitelikte olmasına karşılık sanayiye uygulanabilir nitelikte olmadığından tescilleri gerçekleştirilmemektedir

Özetle, marka ve patent farklı kavramlardır.

Marka Başvurusu Nasıl Yapılır?

Marka başvuruları farklı aşamalardan oluşmaktadır. Öncelikle tescil ettirmeniz gereken markanın kelime, logo, ses, renk vb. hangi şekilde gerçekleşiyorsa bu kapsamda öncelikle bu hususun netleştirilmesi gerekmektedir.

Daha sonrasında ise, şu anda faaliyette bulunulan veya ilerde faaliyette bulunulması gereken ürün veyahut hizmet sınıflarının netleştirilmesi gerekmektedir.

Bu aşamalar gerçekleştirildikten sonra ilgili markanın başka kimselerce tescile konu edilip edilmediğinin araştırılarak, benzer ibareli markalar mevcut ise benzerliğin iltibas boyutunda kalıp kalmadığının bir uzman marka vekili tarafından irdelenmesi gerekmektedir. Zira marka başvuruları, marka başvuru sahipleri tarafından kendileri tarafından gerçekleştirildiğinde, bu hususa dikkat edilmemekte ve marka başvurularına ilişkin olarak üçüncü kişiler tarafından gelen itirazlar ile marka tescilleri engellenebilmekte ve gereksiz yere yüksek bir miktarda harç ödemek durumunda kalabilmektedirler.

 

Bu sebeple, marka başvurularınızın uzman bir marka vekili ile gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir.

 

Markanın tescil ettirilmesi Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde yürütülmektedir. Yine WIPO gibi uluslararası sistemler aracılığıyla da yabancı ülkede yer alan Ulusal Marka Ofisleri aracılığıyla da başvurular gerçekleştirilmektedir.

 

Türk Patent tarafından başvuruya konu edilen markanın şekli incelemesi yapıldıktan sonra, başvuruda eksiklik çıkmaması halinde Mutlak Red Nedenleri açısından re’sen inceleme aşamasına geçilmekte ve bu kapsamda herhangi bir hukuka aykırılık görülmemesi halinde 2 ayda bir Kurumun web sitesinde yayınlanan bültende yayınlanmaktadır.

 

İki aylık askı süresi sonrası herhangi bir itiraz gelmemesi halinde Kurum tarafından tescil ücretinin yatırılması açısından başvuru sahibine ve/veya vekiline bildirim yapılmaktadır. Belirtilen tescil harcı süresi içerisinde yatırıldığında kısa bir süre sonra marka tescil edilmekte ve başvuru sahibine tescil belgesi düzenlenmektedir.

 

Başvuruya Konu Edilen Marka Açısından Gerçekleşen İtirazlar:

Markalar, kurum tarafından şekli eksiklik mevcut olmaması halinde Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 5. Maddesi uyarınca mutlak red nedenleri açısından re’sen incelenmekte ve herhangi bir red nedeninin mevcut olmaması halinde 2 ayda bir yayınlanan bültende yayınlanır.

 

Başvuruya konu edilen marka, bültende yayınlandıktan sonra ilgililer tarafından Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 6. Maddesi kapsamında belirtilen sebepler açısından itiraz edebilmektedir. 2 aylık sürecin sonunda başvuruya gelen itirazlar, Kurum tarafından başvuru sahibine bildirilerek 1 aylık süreç içerisinde itirazlara karşı görüş vermesi talep edilir.

 

Marka Başvuru Sahibi veyahut Vekili tarafından, itirazın herhangi bir somut dayanağı olmadığı yönündeki savlarını ileri sürer ve markanın tescil edilmesini talep eder. Burada özellikle markaların benzer olup olmadığı, iltibas teşkil edip etmediği gibi itiraza konu hususlar açısından Astrea Patent Ekibi olarak Hukuk Ekibizle profesyonel bir şekilde destek vermekteyiz.

 

Bu kapsamda, kurum itiraz ve itiraza karşı görüş dilekçelerinde belirtilen hususları değerlendirerek bir karar vermektedir. Kurum, itirazın reddi ile marka başvurusunun tescil edilmesine ilişkin olarak işlemlerin devamına ya da itirazın kabulü ile iltibas teşkil eden sınıflar ya da tüm sınıflar açısından başvurunun reddine karar verebilmektedir.

 

Bu kararlara karşı, tarafların Türk Patent ve Marka Kurumu bünyesinde yer alan Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’na itiraz etme imkanı mevcut olup, Kurul tarafından ya üçüncü kişiler tarafından gerçekleşen itirazın kabulüne, başvurunun reddine ya da itirazın reddine, başvurunun tesciline ilişkin karar verilmektedir.

 

Kurul tarafından verilen karar kesin olup, taraflar bu aşamadan sonra artık Kurumun nihai kararının iptaline ilişkin olarak mahkemeler nezdinde yargısal yola müracaat etmelidir.

 

Görüldüğü üzere; marka başvuruları hukuksal olarak çeşitli aşamalardan geçmekte ve bu aşamalarda özellikle başvuru sahiplerinin Marka Vekilinden profesyonel destek alarak süreci yürütmelerinde fayda bulunmaktadır.

 

Astrea Patent olarak, yukarıda belirtilen hususlarda başvuru sahiplerine profesyonel destek verilmektedir.

 

Bültende Yayınlanan Marka Başvurularına İlişkin İtirazlar:

Küreselleşen ticaret ile birlikte artık yerel ve uluslararası alanda artık markalaşma ciddi önem arz etmektedir. Bir markanın tüketiciler nezdinde reklam ve tanıtım, garanti, kalite, imaj, çağrışım, nostaljik gibi çeşitli fonksiyonları mevcuttur.

 

Bir ürünün veyahut hizmetin kamuoyu nezdinde pazarlanarak piyasada tüketilmesine yönelik olarak markaya ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Hatta bu yatırımların en önemli bölümünü, reklam giderleri oluşturmaktadır. Bir süre sonra firmaya ait markanın, firmanın demirbaş ve/veya envanterinden daha değerli bir hale geldiğine dahi şahit olmaktayız.

 

Uzun yıllar boyunca markaya verilen emeğin tüketiciler nezdinde bıraktığı olumlu bir izlenim mevcuttur. Hatta firmalar, markanın salt bu imajın korunmasına yönelik olarak bazı aksiyonlar alabilmektedir.

 

İşte, bu aksiyonlardan biri de; piyasada uzun uğraşlar sonucu yer alan bir markanın bıraktığı imajın başkaları tarafından sahiplenilmesi veyahut benzer marka başvuruları yapılarak markanın sulandırılmasının engellenmesi şeklinde olabilmektedir.

 

Markanın, getirdiği en önemli avantajlardan biri de, daha evvelden kullanılan ve tescil ettirilen bir markanın başkaları tarafından birebir kullanılmasını ya da benzeşik bir şekilde kullanılmasını engellemektedir.

 

Piyasada yer alan bir markanın başkaları tarafından kullanıldığı tespit edildiğinde marka sahipleri tarafından SMK 29 ve 7 maddeleri uyarınca bu tecavüz teşkil eden fiiller engellenebilmektedir.

 

Yine, doktrinde markanın sulandırılması olarak nitelendirilen benzeşik marka başvuruları açısından da 2 ayda bir yayınlanan bültende yayınlanması halinde başvuruya konu edilen markaya itiraz edilerek markanın tesciline engel olunabilmektedir.

 

İlgililer veyahut vekilleri tarafından SMK 5 ve SMK 6 kapsamında belirtilen sebepler ile başvuruya itiraz edilerek aynı veya benzer marka başvuruların tesciline engel olunabilmektedir. Böylece, daha evvelden kullanmış olduğunuz veyahut tescil ettirmiş olduğunuz markanıza benzer markaların sektörde yer almasını engelleyebilirsiniz.

 

Astrea Patent olarak, tüm markalarınız baz alınarak 2 ayda bir Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde yer alan Marka Bülteninde markalarınıza benzer marka başvuruları olup olmadığı araştırılarak, benzer marka başvuruları olması halinde tarafınıza raporlanmakta ve bu kapsamda talebiniz doğrultusunda marka başvurularına itiraz edilmektedir.

 

Böylece, piyasada yer alan markanızın başkaları tarafından sahiplenilmesi veyahut sulandırılmasının önüne geçilmektedir.

 

Herhangi bir sorunuz olması halinde iletişim bölümünde yer alan telefon veya mailden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.


ASTREA PATENT olarak, marka ve tasarımlarınızı koruma altına almak maksadıyla Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde sınai mülkiyet haklarınızın tescil ettirilmesine ilişkin tüm işlemler yürütülmektedir.